Szukaj na tym blogu

środa, 15 maja 2013

Pieczywo GRANEX


przez , 23.lis.2012, w Produkty spożywcze (ze starego bloga)

Witam:) Ogromnym a za razem bardzo miłym zaskoczeniem była ta oto „paczuszka” produktów firmy GRANEX:) Bardzo niespodziewana ponieważ nie miałam ostatnio dostępu do internetu więc nie mogłam odczytać wiadomości iż takowa do mnie zmierza:)

Produkty które zawierała: Pieczywo GRANEX z dodatkiem orkiszu i ziół (2 paczuszki), pieczywo GRANEX z dodatkiem amarantusa oraz pieczywo GRANEX bez żadnego dodatku.

Z opakowania:
Pieczywo GRANEX z dodatkiem orkiszu i ziół:
- bez dodatku cukru, – bez dodatku mleka, -bez dodatku tłuszczu, -bez dodatku substancji spulchniających. A przede wszystkim WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!
Sposób podania: Są smaczne bez dodatków jak również z serami, wędlinami, rybami.
Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane (zawierają siarczyn), błonnik owsiany (10,2%) (zawiera gluten), mąka orkiszowa (2%)(zawiera gluten), ziarno słonecznika, sól, mieszanka ziół prowansalskich (0,2%) (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, estragon, szałwia, mięta. lawenda).
Oprócz tego na opakowaniu zawartych jest kilka informacji na temat orkiszu i ziół prowansalskich.

Pieczywo GRANEX z dodatkiem Amarantusa:
-bez dodatku cukru, – bez dodatku mleka, – bez dodatku tłuszczu, – bez dodatku substancji spulchniających. A przede wszystkim WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!
Sposób podawania dokładnie taki sam jak w przypadku produktu powyżej.
Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane (zawierają siarczyn), błonnij owsiany (10,1%) (zawiera gluten), mąka z amarantusa (2%), ziarno słonecznika, sól.
Oprócz tego na opakowaniu zawartych jest kilka informacji na temat amarantusa.

Pieczywo GRANEX:
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!,
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40g błonnika pokarmowego dziennie.
- Produkt nie zawiera dodatku cukru. Zawiera niewielką ilość cukrów, naturalnie wystepujących w zbożach oraz powstałych z naturalnego rozpadu inuliny.
- Wytwarzany z 6 zbóż ( żyto, pszenica, jęczmień, kukurydza, owies, amarantus) charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Sposób podania: są smaczne bez dodatków jak również z serami, wędlinami, rybami, dżemem i czekoladą.
Skład: krajanka żytnia (61,6%), otręby pszenne, pszenica (7,9%), kasza jęczmienna (7,9%), grys kukurydziany (4%), płatki owsiane (3,2%), błonnik: inulina (2,8%), ziarno słonecznika (0.8%), mąka z amarantusa (0,6%). sól.
Ogólnie: Opakowania zawierają 23-24 sztuki produktu (140 g). Wartość energetyczna sztuki to zaledwie 20 kcal. Myślę, ze nie jest ona jakaś tam zawyżona, raczej nie jest to wiele, bo 1% dziennego zapotrzebowania. Z tym że jak ktoś już zacznie chrupać to się niestety wciąga i takich kromeczek zjada się co najmniej kilka:) Ale może to lepiej, ponieważ dostarczamy organizmowi więcej błonnika, którego potrzebujemy:) Najwyższa zawartość błonnika pokarmowego jest w zwykłym pieczywie bez dodatków (o,8 g/sztuka), natomiast w innych zawartość wynosi 0,6 g/sztukę. Pieczywo bardzo dobrze zjada się samo;) Jak juz wspomniałam – wciąga;) Na pewno jest dużo lepszą przekąską niż ciasteczka i słodycze, które przecież czasem też zdarza nam się zjadać w ramach nudów….Osobiście jeszcze nie próbowałam robić z nim kanapek, ale myślę, że świetnie skomponują się np z wędliną lub nawet z jogurtem, jako zagryzka do niego:) Dla mnie osobiście pieczywo jest pyszne:) Każdy rodzaj oddzielnie i wszytskie razem;) Bardzo polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz